SAİK’in yeni başkanı resmen Levent Korkut

TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi seçimlerini Levent Korkut başkanlığındaki listenin kazanmasının ardından geçen hafta başkan, başkan yardımcısı ve üyelerin de seçilmesiyle birlikte yeni dönemde TOBB SAİK’i yönetecek isimler belli oldu. Yeni dönemde TOBB SAİK Başkanı olarak Levent Korkut görev alacak. Korkut’un yardımcılığına Süleyman Özer getirildi.

20 Eylül 2018 Perşembe günü SAİK ilk toplantısını gerçekleştirdi. Usül gereği bu toplantının ilk gündem maddesinde Başkan ve Başkan Yardımcılığı seçimi gerçekleştirildi. TOBB SAİK Başkanlığına oy birliği ile Levent Korkut seçilirken Başkan Yardımcılığı görevine Süleyman Özer getirildi.

Sonuç itibarı ile önümüzdeki 4 yıl boyunca görev yapacak olan SAİK yapılanması aşağıdaki üyelerden oluştu:

Başkan: Levent Korkut
Başkan Vekili: Süleyman Özer
Üye: Ayhan Gençal
Üye: M.Özgür Yılmaz
Üye: Necmi Bulut
Üye: Osman İnandıoğlu
Üye: Yener Koçer

Yeni seçilen SAİK yönetimi ilk ziyaretini Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ne yaptı. Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı ve Hazine yetkilileriyle aşağıda konu başlıkları belirtilen hususların çözümü, izlenecek yol ve yöntem konuları ile sigorta sektörü hakkında görüş alışverişinde bulunuldu:

  • Trafik sigortaları havuz komisyon oranı ile taban komisyonlar
  • İptal edilen Trafik sigorta komisyonları
  • Haksız rekabet ve promosyon indirimleri konusu
  • İnternet üzerinden satışlardaki denetimsizlik
  • Vakıflar,Turkcell,Fatura ödeme noktalarındaki satışlardan duyulan rahatsızlık ve önümüzdeki süreçte oluşabilecek olası tehlikeleri
  • Yangın sigortalarında Riskli işler havuzu kurulması
  • Şirketlerin farklı satış kanallarına farklı fiyat uygulamaları
  • Bilgilendirme Yönetmeliğindeki sorumlulukların belli bir süre İle sınırlandırılması
  • Asgari son beş yıldır levhaya kayıtlı münhasıran acente olan Lise mezunlarına bir defaya mahsus müdür olma yetkisi verilmesi
  • Tüzel kişi acentelerde Teknik personel çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması
  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatı zorunluluğunun kaldırılabilmesi
  • Acenteler arası iş paylaşımı ve Komisyon gider belgesi düzenlenebilmesi
  • SAİK in sadece Acenteleri değil tüm Sigorta satış kanalları kapsayacak şekilde düzenleme yapılması

Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Mete Güler ziyaret edildi. Sigorta sektörü ve özellikle fatura tahsil ofisleri ve diğer fiziki şartları gereği haksız rekabet oluşturduğu savunulan alternatif satış kanallarıyla ilgili görüş alış verişinde bulunuldu:

21 Eylül 2018 Cuma günü de Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç‘e, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi dolayısıyla hayırlı olsun ziyareti yapıldı. Özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durum nedeniyle teminat mektuplarında maliyetlerin arttığı ve acentelerin bu konuda sıkıntı yaşayacağı, Ziraat Bankası’nda bu maliyetin düşürülebilmesinin acentelere katkı sağlayacağı, Ziraat Sigorta’nın satış kanalı olarak acentelere açılması ve ayrıca her hangi bir ayrıcalık ya da prosedüre gerek duymadan isteyen acentenin internet üzerinden acente kaydı oluşturarak poliçe düzenleme yapabilmesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu.