Sigortacıların yaptığı işi yapay zekalı robotlar yapamaz!

Tarihçi İlber Ortaylı, Axa Sigorta’nın 125’inci yıl kutlamasında seçkin bir davetli grubuna sigorta sektörünün tarihsel geçmişine ışık tuttu. Ortaylı, konuşmasında sigortanın geçmişte de önemli olduğunu gelecekte de var olmaya devam edeceğini söyledi.

Tarihçi İlber Ortaylı’yı tanımayan yoktur. Tarihsel olaylar konusundaki derin bilgi birikimi, detaylı anlatımı, bazen kızıp söylenmesi ve kendi şahsına münhasır kişiliği ile Türkiye’de birçok kişiye ‘tarih’i sevdirdi. İlber Ortaylı geçtiğimiz günlerde Axa Sigorta’nın 125’inci yıl kutlamasında seçkin bir davetli grubuna hoş sohbetiyle ‘Sigorta’nın tarihini anlattı. Konuşmasında sigortayı son günlerin moda söylemi ‘yapay zeka’ ve robotlarla ilişkilendirerek anlatan Ortaylı, “Dünya değişiyor, gelişiyor. Fakat değişmeyecek şeyler de var. Örneğin herkes yapay zekadan bahsediyor. Oysa bugün sigorta şirketlerinin ve acentelerinin işini yapay zekalı robotlar yapamaz. Çünkü her ülkenin gelenekleri var. Bizim ülkemizde de yüz yüze iletişim önemli. Bu nedenle acenteler ve sigorta şirketleri hep olacaktır” dedi. Sigorta devlete benzer Konuşmasında sigorta şirketini modern tertiple teşkilatlanmış bir ‘devlet’e benzeten Ortaylı’ya göre sigorta demek ‘bürokrası ve devlet’ demek. Ortaylı, “Çünkü sigortada da vatandaş aynı devletteki gibi bazı hakları kazanıyor. Yani belli kanun ve nizamlar vardır. Kanunun olmadığı yerde sigorta gelişemez” dedi.

SİGORTACILIKTA İTİMAT ÖNEMLİ

Sigortanın aynı zamanda bir itimat meselesi olduğunu da belirten Ortaylı, bunu geçmişten bir örnek vererek şu şekilde açıklıyor: Örneği kervan yola çıkıyor. Yanlarında koruyucuları var. Bu kervanda ortak iş yapan insanlar. Burada mal, kar ve risk bölüşülüyor. Venedikliler Doğu’ya gemi gönderiyor. Dönüştü Mısır’dan mal yüklüyorlar. Buradan para kazanan adamlar ortaya çıkıyor. Çünkü burada güven ve sigorta vardır. Sahtekarlık yoktur. Mal eşit bölüşülür.

SİGORTA ANONİM İLİŞKİLER ÜZERİNE KURULAMAZ

Bugün olduğu gibi geçmişte de sigortanın oldukça önemli bir konu olduğunu kaydeden İlber Ortaylı, sigortacılığın anonim ilişkiler üzerine kurulamayacağına da dikkat çekti. Konuşmasında kendisini dinlemeye gelen davetli grubuna yeni çıkan bir kitabı da tavsiye eden Ortaylı, şöyle devam etti: “Kitabın yazarı Necmi Tarkan. Kendisi de bir sigortacı. Sigortacılarımızın bu kişiyi iyi inceleyip anlamalarını tavsiye ederim. Sigortacılıkla zengin olan birisi. Sektörle ilgili araştırmaları var. Bu kişi kitabında sigortacının nasıl zenginleşebileceğini ve nasıl burjuva olabildiğini anlatıyor. Bir nevi Osmanlı’nın seceresini tutuyor.”

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ’NDE YANAN KİTAPLARIMIZ KEŞKE SİGORTALI OLSAYDI

Ortaylı’yı üzen şeylerden biri 2013 yılında Galatasaray Üniversitesin’de çıkan yangında çok değerli kitapların yanmış olması. “Bugün Fransa’da ve Almanya’da nefis antika kitaplar var” diyen Ortaylı, şöyle devam ediyor: “Galatasaray’da yanan kitapları yerine koymak için ciddi bir para lazım. Ama kitaplarımız sigortalı olsaydı şimdi sigortadan aldığımız paralarla gider o kitapları alır gelirdik. Bence herkes, her kurum sigortasını yaptırmalı.”

İlber Ortaylı, Axa Sigorta’nın 125. yıl kutlamasında ünlü sunucu Simge Fıstıkoğlu ile birlikte sigorta konusunda geçmişten geleceğe uzanan bir sohbet gerçekleştirdi.