Oto Dışı Kazalarda, 4 Branşta da Sigorta Sahteciliği Analitik Yöntemlerle Önlenecek

Analytics Café‘de yeni yılın ilk konuğu Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Direktörü Salih Taşyon sigortada sahteciliği önlemek için neler yaptıklarını anlattı. Dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundukları dosyalarla ilgili sigorta şirketlerinden gelen geri dönüşleri de analitik sisteme eklediklerini belirten Taşyon, “Analitik modelin özelliği burada çok önemli. Bu geri dönüşlere göre sistem yeni varsayımlarla karşınıza çıkıyor. Sürekli öğrenen bir sistem” dedi. Oto dışı branşlarda da sigortada sahteciliği önlemek için çalıştıklarını söyleyen Taşyon örnek olarak sağlık, hayat ve ferdi kaza, yangın ile trafik bedeni hasarlar branşlarını gösterdi.

Sigortacı Gazetesi Yazı İşleri Koordinatörü Birant Yıldız ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Direktörü Salih Taşyon’un analitik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Sigortada sahteciliği önleme konusunda analitik sistemi kullandıklarını belirten Taşyon, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu’nun 4 temel fonksiyonundan sürekli olarak öğrenen analitik sisteme kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Kısaca büronun iki buçuk yıl önce kurulduğunu hatırlatan Taşyon, “Büro, sigorta sektöründeki finansal kayıplarım azaltmak üzerine kurulu. Bizim 4 tane temel fonksiyonumuz var. Bir tanesi teknolojiyi kullanarak analitik modelleri kullanarak bir sigorta şirketinin kendi datasıyla tespit edemeyeceği suiistimal vakalarını yakalamak ve şirketlere bu konuda uyarıda bulunmak. İkincisi organize hasar dediğimiz biraz daha savcılık ve polisi ilgilendiren konularda suç duyurusunda bulunmak. Üçüncüsü etkinlikler düzenlemek sigorta suiistimalinin bir suç olduğu algısını tüm toplumda yaygınlaştırmak. Dördüncüsü de Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulmuş Sigorta Sahtecilikleriyle ilgili ihbar havuzu SİSBİS’i geliştirmek, burayı daha etkin hale getirmek” diye konuştu.

Taşyon’un sigorta sahteciliğinin önleme çalışmalarıyla ilgili açıklamaları da şöyle:

“Organize fraud şu demek: Bir şirketin kendi dosyalarıyla fark edemeyeceği fraud’lardan bahsediyoruz. Yani bizim sistemimiz tüm sektördeki fraud dosyalarını yakalamıyor. Özellikle üstte kalan, birden fazla sigorta şirketini ilgilendiren belli bir değerin üzerindeki tutarlar buraya geliyor. %5 diyebiliriz. Sigorta sektöründe haftada yaklaşık 60 dosya açılıyor, oto için konuşuyorum. 60 bin dosyanın %5’ini skorlayarak şirketlerle günlük paylaşıyoruz. Buna dikkat et diyoruz, bunda bir şey var buna bak diyoruz. Onlarda gelen cevapları bekliyoruz. Bazıları şöyle dönüyor “Evet bu fraud’muş. Biz burada yakaladık. Bazıları diyor ki “Hayır yakalayamadık” Tüm bu şirketlerden geri dönüşleri sisteme tekrar yüklüyoruz. Analitik modelin özelliği burada çok önemli. Bu geri dönüşlere göre sistem yeni varsayımlarla karşınıza çıkıyor. Sürekli öğrenen bir sistem.”