9 Ayda Trafik Sigortası İçin Ödenen Tazminat 4 Buçuk Milyar TL!

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) yılın ilk 9 ayına ilişkin motorlu taşıtlar sigortalarının istatistiklerini açıkladı. Trafik sigortasında toplam 7 milyar 952 milyon liralık prim üretimi gerçekleşti. Buna karşın şirketler şimdiden aynı branşta 4 milyar 437 milyon liralık tazminat ödedi. Bir başka hesaplamayla bu yıl üretilen primin %55’i şimdiden tazminat olarak ödendi. Geçen senenin aynı döneminde bu oran %42’iydi.

Tavan ve havuz uygulamasının yürürlüğe girmesinin üzerinden henüz 6 ay geçmemişken tartışmalı zorunlu Trafik sigortası branşına ilişkin üçüncü çeyrek istatistikleri açıklandı.

TSB’nin resmi internet sitesinden duyurduğu rakamlara göre, toplam 7 milyar 952 milyon lira prim üretimi gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde 9 miyar 59 milyon liralık prim üretimi gerçekleşmişti. Aradaki farkın 1 milyar 107 milyon olması dikkati çekti.

Prim üretiminin nominal olarak düşüş gösterdiği bir senede toplam tazminat talebi ise yükseldi. Bu senenin üçüncü çeyreği geride kalırken toplam 4 milyar 437 milyon liralık tazminat ödendi. Sigorta şirketleri geçen senenin aynı döneminde 3 milyar 801 milyon liralık hasar ödemesi gerçekleşmişti.

Devreden ve toplam tazminat talepleri de geçen seneye göre daha yüksek. 2017’nin ilk 9 ayı 5 milyar 547 milyon lirası devreden olmak üzere 7 milyar 113 milyon lirası, toplam muallak tazminat bedeli olarak hesaplandı. Geçen senenin aynı döneminde ise tazminat rakamları sırayla 4 milyar 374 milyon ve 5 milyar 458 milyon lira olarak hesaplanmıştı.

Geçen senenin ilk 9 ayında üretilen prim, ödenen ve muallak tazminat bedellerinin toplamına eşitti. Bu senenin aynı döneminde üretilen toplam prim 8 milyara dayanırken ödenen ve muallak tazminat bedellerinin toplamı 11 milyar 550 milyon lira. Yani yaklaşık olarak 3 buçuk milyar lira daha fazla.